Wijn serveren - 6 tips

Gepubliceerd op 22/07/2018

Hoe krijg ik de wijn goed gekoeld of op de juiste temperatuur? 


De juiste drinktemperatuur is essentieel voor het genot van wijn.

5b54cb77edfd8-wijn_genieten.jpg

 

De (theoretisch) correcte drinktemperatuur

De temperatuur van een wijn is van fundamentele invloed op de smaak.  Ons gevoel van geur en smaak reageert alleen op vluchtige stoffen, die enkel voorkomen bij bepaalde temperaturen in de wijn. Afhankelijk van de temperatuur kunnen bepaalde karakteristieken daarom onderdrukt of geaccentueerd worden.


Er zijn grootste verschillen tussen de rode en witte druivenrassen, maar ook andere criteria, zoals kwaliteitsniveau en bijvoorbeeld zoetheid.


5b54cc1a7c2b3-wijnproeven.jpg


Onze tips

1. Koude temperaturen minimaliseren de smaaksensatie van wijn.


2. Hoe warmer een wijn, hoe sterker zijn de individuele smaakcomponenten (zoetheid, zuurgraad, tannines en aroma's).


3. Serveer geen wijn warmer dan 18 graden.


4. Rode wijn wordt log als hij te warm wordt geserveerd - De juiste temperatuur is circa 16 tot 18 graden.


5. Witte wijn - Altijd koelen tot een graad of 10 tot 14.


6. Vul de wijn liever een paar graden te koud in het glas en laat de wijn zich vervolgens langzaam in het glas ontwikkelen.