Tips van sommelier Ivo Jansen

Gepubliceerd op 17/08/2018

Wie voor een wijnrek in een supermarkt staat, wordt snel overweldigd door het aanbod. Sommelier Jansen geeft tips om goede van slechte wijn te onderscheiden.


Witte wijnen worden vers gedronken

Als u op zoek bent naar een witte wijn, kies dan voor een wijn die niet ouder is dan twee jaar. Laat alle oude jaargangen liever liggen. Als het gaat om rode wijn, zijn de dingen anders: de wijnen worden vaak beter naarmate ze ouder zijn.

Prijs

"Koop geen wijnen onder vijf euro": dit is een van de vele tips  sommelier Ivo Jansen.


Presentatie
Kijk niet alleen naar de gepresenteerde wijnen op ooghoogte. "Kijk ook wat lager ", adviseert Jansen.
Wijnen van de bovenste vakken hebben vaak te veel warmte en licht gekregen.

Nog een tip: laat ook flessen met een stoflaag achter.

Het etiket
Duidelijke mening van de expert: "geen rekening houden met mooie etiketten". Alleen de informatie over druivenras, alcoholgehalte en inhoud is interessant. Een etiket kan geen uitspraak doen of de wijn smaakt of niet. Er zijn veel jonge wijnmakers die hun wijnen willen verkopen met prachtige designlabels. Andere oudere wijnhuizen blijven bij hun traditionele ontwerpen. Beide wijnen kunnen goed zijn, maar ook slecht.